Direct la continutul paginii »

Curățenia și dezinfectarea toaletei: 6 reguli de aur

Poza stire 'Curățenia și dezinfectarea toaletei: 6 reguli de aur'
22 Decembrie 2021 0 comentarii

 

Vasul de toaletă este suprafața cu cea mai mare încărcătură de germeni din întreaga locuință. Din acest motiv, curățarea și dezinfectarea periodică este o necesitate strictă, în caz contrar, toaleta putându-se transforma într-un adevărat focar de infecție.

Ce-i drept, nu e cea mai plăcută operațiune pe care și-ar dori-o cineva, însă cu echipament de protecție și produse adecvate, poate fi rezolvată în câteva minute. Iată care sunt pașii prevăzuți în protocoalele de igienă, în ceea ce privește curățenia și dezinfectarea toaletei.

 

Echipamentul de protecție

Dată fiind concentrația mare de germeni, dar și rolul pe care îl are o toaletă, curățarea și dezinfecția se fac purtând mănuși de protecție, pentru a evita contactul  cu pielea. Nu sunt recomandate mănușile de tip chirurgical, pentru că se pot rupe ușor, ci mănușile mai groase, de menaj, lungi până la jumătatea brațului.

De asemenea, pentru a evita contaminarea cu germeni pe cale aeriană, este recomandată și folosirea unei măști de protecție.

 

Se începe cu peria de toaletă și suportul

Mai întâi se scoate peria din suport, iar lichidul din acesta se varsă în vasul de toaletă. După aceea, se trage apa și se închide robinetul de alimentare, pentru ca rezervorul să nu se mai umple. Peria se limpezește sub jet de apă, iar suportul se spală cu detergent, se limpezește și se lasă să se scurgă.

 

Aplicarea soluției detartrante

Soluțiile detartrante au nevoie de câteva minute pentru a acționa, așa că următorul pas este turnarea detartrantului în vasul de toaletă. În general, recipientele cu detartrant pentru toaletă au un gât special, care permite administrarea soluției și sub marginile superioare ale toaletei, acolo unde se depune de obicei tartrul. Soluția se distribuie pe toată suprafața interioară a vasului toaletei și se lasă să acționeze timp de câteva minute, conform specificațiilor de pe eticheta produsului.

 

Curățarea exterioară

În acest timp se poate curăța suprafața exterioară a vasului, cu o soluție pe bază de apă și detergent de baie, care are și proprietăți dezinfectante. Se demontează capacul, care se șterge se șterge pe toată suprafața, atât la interior, cât și la exterior, cu o lavetă înmuiată în această soluție. Se trece apoi la curățarea exterioară a vasului toaletei, care se șterge bine cu laveta înmuiată în soluție. Urmează apoi rezervorul, care se curăță atât la exterior, cât și la interior. Dacă este cazul, pereții interiori ai rezervorului se freacă și cu o perie, pentru a îndepărta depunerile calcaroase datorate apei. După ce a fost curățat și rezervorul, se deschide robinetul de alimentare.

 

Curățarea interiorului toaletei

Când rezervorul s-a umplut, se trage apa pentru a îndepărta soluția detartrantă și se trece la curățarea interiorului vasului. De această dată se folosește peria de toaletă, care se înmoaie în soluția de apă cu detergent. Cu ajutorul acesteia se freacă bine tot interiorul, insistând pe marginile superioare și pe fundul vasului, incluziv zona de evacuare.

La final, se trage apa, se înlocuiește odorizantul de toaletă, dacă este cazul, și se montează la loc capacul.

Adăugarea dezinfectantului în suportul periei

Am menționat la început că operațiunea se începe prin vărsarea lichidului din suportul periei pentru toaletă, iar acum e momentul să aflăm ce e cu acel lichid. Este vorba de soluție dezinfectantă, întrucât, după ce toaleta este curățată, suportul periei se umple pe trei sferturi cu astfel de substanță. Peria se spală bine și se dezinfectează, după care se așează în suport. Întreaga operațiune se încheie obligatoriu cu spălarea și dezinfectarea pardoselii, apoi a echipamentului de protecție și celorlalte ustensile folosite.

Nu în ultimul rând, trebuie menționat că, în tot acest timp, geamul de la baie trebuie să fie larg deschis, pentru o cât mai bună aerisire naturală a spațiului.

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta