Direct la continutul paginii »

Cum poți avea grijă de un bătrân care suferă de Alzheimer?

Poza stire 'Cum poți avea grijă de un bătrân care suferă de Alzheimer?'
22 Decembrie 2020 0 comentarii

 

Bătrânețea este o perioadă dificilă în viața fiecărui om, cu atât mai mult atunci când acesta suferă de afecțiuni neurologice precum demența, care este un proces patologic cerebral ce cuprinde boala Alzheimer sau afecțiuni înrudite. Pacienții prezintă simptome de slăbire a memoriei, alterarea gândirii și tulburări de comportament. 

De aceea este necesară îngrijirea lor în instituții specializate, iar Affinity Life Care a creat un program dedicat pentru îngrijirea bolnavilor cu diferite tipuri de demențe.Boala Alzheimer – ce este și când apare

Alzheimer este cea mai întâlnită formă de demență, fiind o boală neurodegenerativă progresivă, care determină distrugerea celulelor nervoase. Reprezintă o afecțiune tipică pentru persoanele în vârstă, însă poate să apară și la oameni care sunt în intervalul 40-50 de ani. 

Boala Alzheimer atinge regiunile cerebrale ce controlează gândirea, memoria și limbajul. Ea debutează progresiv, iar starea de sănătate a pacientului se degradează  lent, dar ireversibil.

Boala Alzheimer poartă numele unui medic, dr. Alois Alzheimer, care a descris în 1906 anomaliile țesutului cerebral la un pacient care a murit de o boală cerebrală neobișnuită. Cauzele demenței și în particular ale bolii Alzheimer nu sunt cunoscute, așa că tratamentul vizează ameliorarea simptomelor, dar nu poate să vindece boala. 

Îngrijirea în Alzheimer

Îngrijirea bolnavilor de Alzheimer este dificilă și complexă, cuprinde numeroase proceduri și necesită rezistență și pregătire profesională și umană din partea celor care acordă această îngrijire. Iată câteva sfaturi utile într-o asemenea situație:

Pregătirea mesei și mâncatul

Un pacient cu Alzheimer ajunge deseori în situația să-și prepare singur hrana, de aceea este indicat să fie supravegheat în permanență prin internarea într-un cămin de bătrâni, ca să fie evitate accidentele precum răniri și arsuri.

Îngrijirea pacientului cu Alzheimer presupune deci multe acțiuni de prevenție: înlăturarea obiectelor ascuțite, controlarea cantității și felurilor de mâncare, verificarea abilităților bolnavului de a se hrăni singur și reamintirea modului de hrănire, care poate să fie uitat de către aceștia, mai ales în stadiile mai avansate ale bolii.

Este important faptul că pacienții cu Alzheimer pot să-și diminueze sau chiar să piardă în timp percepția corectă de rece sau cald și există riscul să se frigă cu mâncăruri prea fierbinți, așa că trebuie avut grijă ca preparatele să fie servite la temperatură moderată. Deseori apar probleme de deglutiție, de aceea este necesară supravegherea de către cadre medicale specializate.

Igiena personală

O problemă serioasă este faptul că bolnavii de Alzheimer uită deseori de igiena personală, nu mai simt nevoia să se spele sau nu mai țin minte cum să realizeze acest lucru.

Pentru aceasta, îngrijitorul trebuie să mențină obișnuințele pacientului și să îl determine pe acesta să asocieze baia cu o experiență agreabilă. Vor fi utilizate elemente de siguranță, precum bare de susținere și covorașe antiderapante din cauciuc. 

Apar frecvent și probleme de incontinență, așa că este indicat să se realizeze un orar pentru mersul la toaletă, iar pacientul să fie monitorizat iar, dacă medicul recomandă, să fie administrat tratament medicamentos. 

Odată cu scăderea stimei de sine, la bolnavi apare și dezinteresul față de îmbrăcăminte, ei uită cum să se îmbrace și nu mai percep necesitatea schimbării periodice a hainelor murdare. De aceea trebuie ajutați prin pregătirea din timp a schimburilor și oferirea unor veșminte comode, simplu de îmbrăcat. Bolnavii trebuie încurajați să continue să se îmbrace singuri, atât timp cât acest lucru este posibil. Ca să fie evitate accidentările, este bine ca pacienții să poarte încălțăminte cu talpă de cauciuc antiderapantă.

Tulburări de comportament

Majoritatea pacienților cu Alzheimer prezintă tulburări de somn, sunt agitați pe timpul nopții și nu doresc să stea în pat pentru somn. De aceea este indicat ca îngrijitorii să-i însoțească în plimbări lungi în timpul zilei și mai ales seara, ca să-i ajute să aibă o noapte mai liniștită.

Faptul că bolnavii uită unde au pus anumite lucruri îi face să simtă că nu sunt în siguranță și să aibă temerea că cei din jur le fură obiectele. Acest lucru îi determină să aibă un comportament deseori ostil, de aceea trebuie ca persoanele care se ocupă de îngrijirea lor să verifice colțurile camerelor, sertarele, coșurile de gunoi ca să găsească lucruri uitate sau ascunse, să facă dubluri la anumite obiecte uzuale (chei, cărți) și, mai ales, să păstreze o atitudine calmă în timpul dialogurilor în contradictoriu care pot să apară în aceste situații.

Atitudinea rezervată și precauția sunt recomandate mai ales în stadii mai avansate ale bolii, când se manifestă episoade de halucinații și dorința de fugă, chiar ieșiri violente cu potențial agresiv.


Alzheimer este o boală complicată și necesită îngrijire permanentă, de aceea se recomandă, dacă este posibil, ca pacienții să fie internați în instituții specializate, unde să beneficieze de diagnostic medical, monitorizarea evoluției bolii, evaluarea stării de sănătate și asistență din partea unui personal calificat.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta