Direct la continutul paginii »

Cum alegi o mașină de numărat bani

Poza stire 'Cum alegi o mașină de numărat bani'
23 Iulie 2020 0 comentarii

 

Mașina de numărat bani a devenit un dispozitiv electronic indispensabil în cadrul instituțiilor publice, al companiilor și al firmelor care rulează zilnic sume mari, ce necesită o evidență exactă. Un astfel de dispozitiv eficientizează activitatea contabilă, având capacitatea de-a reduce la doar câteva minute  o operațiune care s-ar putea întinde pe durata a ore întregi. Dincolo de funcția sa de bază - aceea de a număra sume mari de bani – un model mai complex poate ajuta și la detectarea bancnotelor uzate sau chiar a celor contrafăcute, pentru că sesizează detalii imperceptibile în cazul în care numărătoarea s-ar face manual.

Întrucât nevoile unei firme cu un rulaj mai mic sunt cu mult diferite față de cele ale unei bănci sau ale unei instituții care se ocupă de colectarea taxelor, și tipurile de  mașini de numărat bani sunt diferite, pentru a se adapta perfect acestor nevoi.

Dacă ești în căutarea unui astfel de dispozitiv pentru firma ta, îți prezentăm principalele opțiuni pe care le ai, în funcție de care poți face alegerea potrivită.

Capacitatea de alimentare

Acesta este cel mai important criteriu pentru a alege o mașină de numărat bani, fiind vorba de numărul de bancnote ce pot fi introduse la o sesiune de numărat. Fiecare mașină de numărat are un dispozitiv numit „sertar”, în care se așează bancnotele, de dimensiunile acestuia depinzând capacitatea mașinii. În funcție de acest criteriu, există trei tipuri principale de mașini, după cum urmează:

Mașini cu capacitate de 100 de bancnote – sunt modelul potrivit pentru magazinele mici și firmele care n-au un rulaj forate mare de numerar, iar capacitatea acestei masini este suficientă pentru a gestiona sumele cu care se operează zilnic.

Mașini cu capacitate de 200-300 de bancnote -  o astfel de mașină este eficientă pentru o unitate cu un rulaj mediu, precum casele de pariuri, centrele de schimb valutar sau supermarketurile.

Mașini cu capacitate de 500 de bancnote – aceste modele reprezintă vârful de gamă atunci când vine vorba de capacitatea de alimentare, fiind destinate unităților cu rulaje foarte mari de numerar, cum ar fi băncile, firmele de brokeraj sau agențiile de colectare a taxelor.

Viteza de procesare

Pentru a fi eficientă, o mașină de numărat bani trebuie să aibă și o viteză de procesare care să-i permită să numere bancnotele într-un timp scurt. Evident că cele mai rapide sunt cele mai bune, însă pentru sumele mai mici, sunt perfecte și modelele mai lente.

Astfel, pentru rulajul mic și mediu, recomandăm o mașină de numărat cu o viteză de 650-1.000 de bancnote pe minut, suficient de rapidă pentru sumele pe care le are de procesat.

Pentru firmele cu un rulaj mare sunt recomandate mașinile cu viteză între 1.000 și 1.850 de bancnote pe minut, care sunt mai costisitoare, însă sunt necesare, ținând cont de sumele mari pe care le au de numărat.

Detectarea bancnotelor false

Cu cât rulajul de numerar este mai mare, cu atât crește probabilitatea ca printre bancnote să se strecoare una sau mai multe false, iar o mașină de numărat bani te poate ajuta să le depistezi. Modelele simple nu au această capacitate dar nici nu trebuie să-ți faci griji, dacă firma ta este una modestă, cu un buget mic, pentru că un model de bază ți-e suficient.

În cazul marilor magazine, al băncilor, caselor de schimb sau instituțiilor care operează cu sume mari, detectarea bancnotelor false este obligatorie, astfel că acești operatori vor avea nevoie de un model mai performant de mașină de numărat. Detectarea falsurilor se face cu ajutorul unor senzori, iar această tehnologie avansată se reflectă și în prețul de achiziție.

 

În concluzie, cu cât rulajul de numerar al firmei tale este mai mare, cu atât ai nevoie de un model mai avansat de mașină de numărat bani, cu mai multe funcții suplimentare pe lângă cea de bază. Capacitatea și viteza de numărare sunt criteriile principale, dar, dacă ești dispus să investești mai mult, poți opta pentru un model care oferă mai multe opțiuni de operare.


 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta