Direct la continutul paginii »

Ce trebuie să știi dacă vrei să devii stewardesă?

Poza stire 'Ce trebuie să știi dacă vrei să devii stewardesă?'
06 Septembrie 2022 0 comentarii

 

În interes personal sau de afaceri, călătoriile reprezintă un capitol important în viața modernă. În funcție de necesități sau preferințe, transportul poate fi asigurat astăzi de mijloace din ce în ce mai sofisticate. De departe, cele mai palpitante rămân călătoriile cu avionul – cine nu-și dorește să zboare la clasa I sau să admire lumea de deasupra norilor? Probabil cei care se tem de turbulențe, însă acestea reprezintă echivalentul unor denivelări pe un traseu terestru, pe care le poți depăși cu un vehicul bine pregătit.

Cel puțin una dintre amintirile noastre de zbor are legătură cu stewardesele, aceste figuri drăguțe care arată „ca scoase din cutie” în uniformă, afișează un zâmbet de revistă și sunt antrenate să trateze cu grijă – și mai ales cu răbdare – toți pasagerii. Dacă un astfel de job ți se pare interesant, urmărește rândurile de mai jos pentru a descoperi ce ai nevoie ca să devii stewardesă.

Educația și formarea profesională

Pentru accesarea profesiei de însoțitor de bord este necesar să urmezi un curs pentru formarea însoțitorilor de zbor, al cărui cost poate ajunge la 1600 de euro, dar să îndeplinești și o serie de condiții specifice:

 • să ai minim 18 ani;

 • să fi absolvit liceul – cu sau fără examenul de bacalaureat promovat;

 • să fii persoană aptă din punct de vedere medical – condiție atestată de un raport medical.

La înscriere, trebuie să depui un dosar care să conțină fotocopii ale documentelor solicitate și 4 poze tip buletin.

Cursul este structurat astfel încât să formeze atât din punct de vedere teoretic, cât și practic, îl finalizezi cu un examen în urma căruia ți se acordă atestatul de absolvire. Vei studia, printre altele:

 • reglementări generale referitoare la aviația civilă;

 • atribuțiile unei stewardese;

 • abilități de comunicare și relaționare cu pasagerii;

 • cursuri de prim ajutor și supraviețuire;

 • aspecte generale de securitate.

Aptitudinile necesare unui însoțitor de bord

Pentru a putea urma cu succes o carieră în această profesie, trebuie să deții abilități de comunicare și de empatizare cu nevoile celorlalți – stewardesa ideală este, în esență, dornică să depună tot efortul necesar pentru a oferi confort maxim oricăruia dintre călători. Cariera de însoțitor de bord impune candidaților să fie capabili de gândire analitică și de reacție rapidă, în conformitate cu instrucțiunile primite în timpul cursurilor de formare și perfecționare. O stewardesă trebuie să știe că locul său de muncă impune adeseori absența de acasă pentru perioade lungi și, uneori, chiar nevoia de relocare temporară.

Principalele îndatoriri ale unei stewardese

O stewardesă are datoria de a îndeplini anumite obligații:

 • supravegherea permanentă a pasagerilor din avion;

 • monitorizarea echipamentelor de securitate – atât în timpul zborului, cât și la sol;

 • instruirea pasagerilor în privința utilizării echipamentelor de protecție, asigurându-se că aceștia au înțeles și se conformează instrucțiunilor primite.

Stewardesele primesc pasagerii la bord, le verifică documentele de călătorie și de identitate, îi îndrumă spre locurile rezervate și îi ajută – dacă este necesar –  cu depozitarea în siguranță a bagajului. Mai mult decât atât, stewardesele sunt cele care trebuie să acorde asistență persoanelor cu nevoi speciale și să intervină prompt în cazul oricărei urgențe medicale.

În timpul zborului, stewardesa devine gazda perfectă și asigură pasagerilor o călătorie confortabilă, servindu-le inclusiv hrana dorită.

Remunerația

 • Salariul minim la noi în țară se situează în jurul valorii de valoarea nu are cum sa fie 280 de euro net lunar, iar cel mediu undeva la 680 euro valoarea nu este corecta. Ca însoțitor de zbor, însă, una dintre cele mai tentante componente ale unei viitoare cariere în aviația civilă este însăși remunerația. În România, aceasta poate ajunge – dacă includem atât remunerația de bază, cât și plata orelor de zbor, a diurnei și a altor bonusuri – la minim 1000-1200 de euro net lunar.

Așadar, vrei să devii stewardesă? Trebuie să recunoaștem, este un loc de muncă fascinant: călătorești către diferite colțuri ale lumii, interacționezi cu diverse culturi, afli o mulțime de lucruri și aduni amintiri unice. În plus, acest pachet de beneficii se îmbină perfect cu avantajele financiare, pentru a-ți asigura oportunitatea unei cariere extraordinare și un mod de a trăi plin de provocări și bucurii.


0 comentarii

  Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
  Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta