Direct la continutul paginii »

Ce reguli de protecția muncii trebuie respectate pe un șantier?

Poza stire 'Ce reguli de protecția muncii trebuie respectate pe un șantier?'
16 Octombrie 2020 0 comentarii

 

Munca pe șantier are un grad foarte ridicat de risc. În acest sector sunt întreprinse numeroase activități care pot pune în pericol viața oamenilor. Prin urmare, este necesară luarea unor măsuri și acțiuni specifice pentru prevenirea accidentelor profesionale. Protecția muncii pe șantier a fost întotdeauna un subiect foarte fragil, mai ales că materialele, echipamentele de lucru, utilajele sau instalațiile și, în general, orice element care, la o deplasare oarecare, pot afecta foarte ușor securitatea și sănătatea angajaților. Astfel, trebuie respectate anumite reguli pentru a feri lucrătorii de incidente, dar și pentru a evita sancțiunile legale. Iată câteva recomandări minimale:

Utilizarea echipamentelor de lucru

Echipamentul de protecție a muncii pe șantier este unul foarte diversificat și se folosește în funcție de tipul activității desfășurate. De exemplu, mănușile sunt absolut necesare pe șantiere deoarece oamenii intră în contact cu diferite materiale sau posibili factori de risc, încălțămintea este esențială pentru că piciorul stă în contact permanent cu solul, iar căștile sunt importante pentru a evita rănile la cap. Echipamentul de lucru la înălțime e util pe șantier, iar aici poate fi vorba de frânghii statice sau centuri, salopetele, tricourile și jachetele trebuie să ofere confort, să fie reflectorizante și adaptate anotimpului, se impune și protecție pentru urechi, ochelari de protecție, mască de gaz ori de praf, toate în funcție de specificul activității.

Folosirea sculelor și utilajelor autorizate

Este crucial ca toate echipamentele utilizate pe șantier să fie autorizate și certificate. Pentru prevenirea riscurilor legate de producerea unor evenimente nedorite ca urmare a funcționării necorespunzătoare a unor elemente precum schele, scări, utilaje, macarale, compresoare, instalații speciale pentru tăiat, sudat sau perforat, butelii, scule electrice și unelte, este vital ca managerul de proiect să se asigure că toate acestea sunt omologate. Montarea, demontarea și utilizarea produselor trebuie efectuate în conformitate cu instrucțiunile producătorului sau conform informațiilor prezentate în fișele tehnice.

Verificarea dispozitivelor înainte de fiecare utilizare

Zilnic, înainte de începerea activității, lucrătorii trebuie să verifice dacă toate dispozitivele pe care urmează să le folosească sunt în regulă. În acest sens, este necesar să nu aibă fisuri, șuruburi lipsă ori piulițe defecte, cabluri rupte, deformații sau dezaxări. Sculele de mână trebuie să fie bine fixate de mâner, fără margini ascuțite și capete deformate. Totodată, pe șantier nu trebuie să fie utilizate niciodată sculele și uneltele improvizate.

Prevenirea căderilor de obiecte sau materiale

La orice lucrare pe șantier trebuie utilizate plase de protecție anticădere pentru construcții. Aceste materiale previn căderile de materiale, scule ori alte tipuri de obiecte, mai ales dacă se lucrează la înălțime. De asemenea, toate materialele și echipamentele trebuie fixate într-un mod sigur și adecvat, iar golurile din pereți trebuie obturate pentru a evita căderile în gol. Pe lângă folosirea plasei pentru protecție, sunt indicate și balustrade pentru a interzice apropierea lucrătorilor de marginea planșeelor sau a locurilor periculoase.

Permiterea accesului doar prin locuri dedicate

Accesul lucrătorilor pe șantier trebuie să se facă doar prin locurile destinate în acest scop. Acest lucru este valabil și în cazul scărilor, schelelor sau platformelor de lucru. De altfel, dacă vorbim de materiale ori suprafețe care nu au o rezistență prea mare, accesul trebuie permis numai cu echipamente sau mijloace corespunzătoare pentru ca lucrul să se desfășoare în condiții de maximă siguranță.

Semnalizarea elementelor periculoase

În acest sector, este foarte important ca orice element să fie corect semnalizat. Lucrătorii trebuie avertizați și prin semne de pericolul căderii obiectelor sau căderii în gol, folosirea utilajelor de mare tonaj ori a macaralelor, existența scărilor mobile, a rampelor de încărcare și căilor de circulație. Ușile și porțile vor fi și ele atent semnalizate, la fel și liniile de tensiune, instalațiile de gaz și pentru stingerea incendiilor sau chiar zonele unde există truse sanitare de prim ajutor.

 

Siguranța este prioritară pe șantier. Asigură-te că respecți aceste reguli, deoarece oamenii sunt supuși riscurilor la orice pas. Măsurile necesare pentru prevenirea accidentelor te vor ajuta să eviți evenimentele neplăcute și, totodată, să fii în conformitate cu cerințele legale în vigoare.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta