Direct la continutul paginii »

Ce este sevrajul și care sunt semnele instalării acestuia?

Poza stire 'Ce este sevrajul și care sunt semnele instalării acestuia?'
29 Iunie 2019 0 comentarii

 

Sevrajul este starea fizică și psihică care se instalează după întreruperea administrării unor substanțe utilizate pe termen lung. Mai exact, sevrajul apare la persoanele dependente care încearcă să se vindece sau care, pur și simplu, nu își mai pot procura substanțele respective. Starea de sevraj obligă persoana afectată să revină la dependența sa, deoarece organismul s-a obișnuit să primească constant dozele care au provocat-o.

 

Pentru a întelege sevrajul, să vedem ce înseamnă dependența!

 

Tipuri de dependențe

Când spunem dependență, spunem drog, indiferent de natura lui. Noțiunea de drog se referă la elementul care a provocat o stare de bine accentuată, o satisfacție fizică și psihică, însoțită de tentația permanentă de a repeta experiența. Elementul poate fi atât o substanță, cât și o activitate.

 

Dopamina este hormonul care creează plăcere și o stare euforică, atunci când consumăm anumite alimente sau substanțe și când realizăm anumite activități. Aceste informații sunt transmise creierului. Creșterea constantă a nivelului de dopamină duce la instalarea dependenței față de factorul stimulant.

 

Așadar, să trecem în revistă dependențele de actualitate, de la cele mai grave, la cele minore:

  • Drogurile (cocaina, extasy, heroina etc.)

 

  • Alcoolul

 

  • Tutunul

 

  • Medicamente: antidepresive, somnifere, antipsihotice, analgezice, opioide, benzodiazepine

 

  • Cafeina din: cafea, ceai negru, ceai verde, sucuri carbogazoase

 

  • Anumite alimente (de exemplu, fast-food) și dulciuri

 

  • Activități: cumpărături, folosirea telefonului/tabletei, jocuri de noroc sau jocuri pe computer, întreținerea relațiilor sexuale, auto-stimulare sexuală prin pornografie, exerciții fizice.

 

Dependența este de două tipuri: fizică și psihică. Cea fizică se referă la obișnuința organismului față de o substanță sau un stimul, la nevoia fizică de a consuma drogul respectiv. Dependența psihică este mai complexă și are la bază ideea că drogul rezolvă problemele și reduce stresul. Dependentul privește drogul ca o evadare. Astfel, acest tip de dependență este depășit mult mai târziu față de vindecarea fizică.

 

Cum se manifestă sevrajul?

Atunci când corpul nu mai primește substanța sau stimulul cu care a fost obișnuit (abstinență), reacționează specific. 

 

Persoana are constant o stare de agitație, de neliniște, de anxietate, de depresie, prezintă insomnie sau coșmaruri. Este permanent obosită, iar interesul pentru orice activitate este diminuat, la fel și concentrarea.

 

Apar tremurături – în cazul dependenților de alcool, acestea apar mai ales la nivelul mâinilor. 

 

Dependentul aflat în sevraj are probleme de adaptare socială, se manifestă irascibil, este iritat fără un motiv întemeiat și nivelul de moralitate se diminuează. Simțul esteticului este și el afectat.

 

Pe plan profesional, persoana afectată întâmpină probleme de randament și nu își mai asumă responsabilități. Ecourile sevrajului se observă și asupra caracterului, la nivelul căruia apar modificări.

 

Pofta față de substanța care a provocat dependență crește din ce în ce mai mult, odată cu efectele asupra comportamentului și cu suferința. Practic, funcționarea normală a organismului este dereglată.

 

De asemenea, în funcție de tipul dependenței, pot apărea: sudorații, hipertensiune, puls accelerat, palpitații, halucinații, delir, paranoia, poftă crescută de mâncare, afecțiuni gastrointestinale, creșteri sau scăderi în greutate, dureri de cap, amețeli, stări de confuzie, frisoane, pupile dilatate.

Metode de combatere a dependențelor și sevrajului

Dependențele trebuie vindecate, întrucât au efecte grave asupra sănătății. Sevrajul poate fi agresiv și poate duce chiar până la deces. De aceea, tratamentul este absolut necesar în astfel de situații.

 

Pentru a trata o dependență și a ameliora simptomele sevrajului, este nevoie de implicația medicului și psihoterapeutului. Tratamentul constă în administrarea unor medicamente de către medicul psihiatru, care ajută la „îmblânzirea” sevrajului. De asemenea, se pot prescrie vitamine, cu scopul de a vindeca afecțiunile nutriționale dobândite pe seama dependenței. 

 

În funcție de gravitatea dependenței, tratamentul medicamentos se poate efectua acasă sau în spital. 

 

În cazul dependenței de tutun, medicul poate oferi alternative care să înlocuiască țigările, cum ar fi gume cu nicotină.

 

Psihologul are un rol foarte important în vindecarea dependenței psihice. Consilierea psihologică este de mare ajutor, pentru a ține sub control pofta și momentele în care pacientul cedează emoțional. Terapia ajută dependentul să se readapteze social și profesional. Per total, psihologul acționează în vederea menținerii abstinenței și motivației, controlului sevrajului și stărilor emoționale, dar și în privința reintegrării în societate.

 

Mai mult decât atât, implicarea persoanelor dragi este foarte importantă. Persoana dependentă are nevoie de susținere din partea familiei și prietenilor, deoarece singurătatea poate accentua simptomele sevrajului (depresie, anxietate) și poate duce la eșecul terapiei.

 

Prevenirea sevrajului se poate realiza prin evitarea substanțelor care pot crea dependențe grave (tutun, alcool, droguri), prin stăpânirea tentațiilor și autocontrol. 

 

Așadar, sevrajul este o stare caracterizată de instabilitate pe toate planurile, care necesită terapie pentru a fi combătută.


 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta