Direct la continutul paginii »

Care sunt cele mai importante caracteristici ale unei jante de calitate?

Poza stire 'Care sunt cele mai importante caracteristici ale unei jante de calitate?'
04 August 2020 0 comentarii

 

Alegerea unor jante noi pentru mașină s-ar putea transforma într-o adevărată provocare pentru tine, mai ales dacă nu ai avut ocazia până acum să cunoști mai multe detalii despre aceste accesorii auto. Însă nu-ți face griji, ești într-un loc potrivit pentru a afla tot ce trebuie să știi despre cele mai importante caracteristici ale jantelor, pentru a ști să le alegi pe cele de o calitate superioară. Iată care sunt acestea.

 

Diametrul 

 

Dacă nu știai, diametrul unei jante se poate măsura fie în inch, fie în țoli. Cele mai mici dimensiuni de jante pornesc de la 8 inch, în cazul roților pentru remorci mici, și pot ajunge până la 38 de inch, dacă vorbim de tractoare sau mașini industriale. Atunci când ne referim la autoturisme, diametrul jantelor se încadrează undeva la dimensiunea de 15 inch. Practic, poți măsura diametrul jantei cu ajutorul unei rulete, pornind de la o parte a acesteia, trecând de centrul ei și terminând în partea opusă. Dimensiunea recomandată a jantelor este trecută în cartea tehnică a mașinii și poate apărea inscripționată sub forma de Y x 15, unde 15 reprezintă numărul de inch al jantelor pe care producătorul auto le recomandă. Desigur, poți alege să montezi pe mașină și jante mai mari, în funcție de preferințe, însă trebuie să ții cont întotdeauna de dimensiunea anvelopelor pe care urmează să le utilizezi. O jantă mare va avea întotdeauna efecte asupra greutății întregului ansamblu al autoturismului, putând modifica și demarajul mașinii.

 

Lățimea și profilul jantei

 

Al doilea pas pe care îl vei avea de făcut în alegerea jantei va fi verificarea lățimii acesteia. De cele mai multe ori, vei întâlni inscripția 6J x 15, unde 15 rămâne diametrul jantei, iar 6 reprezintă lățimea interioară a jantei,exprimată tot în inch. Litera J este profilul jantei. Lățimea jantei se poate stabili dacă măsori distanța dintre marginile jantei, adică locul în care se așează anvelopa, imediat după montare. Astfel poți determina lățimea minimă și lățimea maximă a anvelopelor care pot fi montate în siguranță pe respectiva jantă. De pildă, pe o jantă de 6 inch pot fi montate cauciucuri cu dimensiunea de 175 sau 185 de mm.

Poți întâlni jante cu inscripțiile JJ, K, B, P sau D, deși cea mai frecventă dintre acestea este inscripția J. 

 

Umărul jantei

 

Poți întâlni jante inscripționate 6J x 15H2, unde H2 reprezintă numărul și aspectul umerilor din profilul jantei. Mai există și jante de tipul FH, CH, EH sau EH2.

 

Diametrul găurii centrale

 

Gaura aflată în centrul jantei, cea de care se sprijină janta de fuzeta saude butucul mașinii, se poate măsura în milimetri și poate avea valori diferite, în funcție de fiecare producător auto în parte. În cazul unei jante din oțel, diametrul butucului sau cel al fuzetei este cu doar 0,1 mm mai mare decât diametrul exterior al butucului, ceea ce facilitează o montare mai ușoară a jantei pe mașină, dar și eliminarea riscului ca janta să rămână blocată pe mașină, din pricina anumitor factori externi. În cazul jantelor din aliaj aftermarket, acestea pot avea un diametru mai mare, pentru a putea fi asociate cu mai multe modele de mașini.

 

Distanța între prizoane

 

Jantele pot avea prindere în 3, 4, 6 sau 8 prizoane, în funcție de fiecare producător auto în parte, iar numărătoarea acestora se face prin alegerea a două găuri diametral opuse și măsurarea distanței dintre ele. De obicei, șoferul știe în câte prizoane se face prinderea jantelor montate pe mașină.

 

Acestea sunt cele mai importante caracteristici ale unei jante de calitate. Vezi jante Dacia pe pieseautoarges.ro și echipează-ți mașina cu cele mai bune accesorii auto! 


 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta