Direct la continutul paginii »

7 lucruri pe care să le știi înainte de-a face o călătorie internațională

Poza stire '7 lucruri pe care să le știi înainte de-a face o călătorie internațională'
31 Iulie 2020 0 comentarii

 

Poate vrei să călătorești în afara Europei sau n-ai călătorit niciodată în străinătate. Nici nu contează. Trebuie să ții cont de multe reguli de călătorie atunci când treci granița. Deși sunt cât mai puține restricții în Europa sau în regiuni apropiate de continent, în anumite țări poți avea diverse surprize neplăcute, dacă nu te documentezi din timp. 

 

Ca să n-ai probleme la la destinație, este recomandat să-ți faci temele înainte să plătești biletele de avion și cazarea. Pentru a-ți simplifica munca, ai la îndemână mai jos cele mai importante informații pe care să le ai în minte înainte de orice călătorie internațională.

1. Fiecare țară are condiții de intrare diferite

Dacă oriunde în Uniunea Europeană este ușor de călătorit, doar pe baza unui act de identitate, care să fie valabil la întoarcerea în țară, lucrurile stau diferit în alte țări, chiar și în Europa. Așa că cel mai indicat este să verifici condițiile de intrare în țara dorită de pe site-ul Ministerului de Externe (MAE). Spre exemplu, în Kosovo intri cu  pașaport valabil. Însă, dacă mergi în Kosovo, nu mai poți călători în Serbia. În plus, multe state nu se înțeleg cu țările vecine, așa că unele granițe terestre sunt închise. Trebuie să verifici fiecare caz în parte. 

2. Multe vize le poți lua online sau de pe aeroport

Lucrurile diferă de la țară la țară, în funcție de relațiile diplomatice avute cu România. Dacă pentru unele destinații exotice n-ai nevoie de viză, pentru altele trebuie să aplici din timp la ambasada sau consulatul țării respective în România. Multe țări, totuși, permit obținerea vizei online sau direct pe aeroport, în schimbul unei taxe. Este important să verifici fiecare destinație în parte.

3. Este nevoie de pașaport pentru copii sau animale de companie

Chiar dacă mergi în Bulgaria sau altă țară din UE, nu poți ieși din țară fără pașaport pentru copilul tău. Dacă pleci doar tu cu el, ai nevoie de o declarație notarială de la celălalt părinte. 

 

Și pentru a călători cu animale de companie este nevoie să obții un pașaport de la medicul veterinar. În plus, trebuie întrunite condițiile de călătorie cu avionul, care diferă de la companie la companie.

4. În unele țări poți fi amendat pentru lucruri aparent absurde

Cum ar fi să primești amendă pentru o gumă de mestecat? Șocant?! Află că în Singapore se întâmplă. De fapt, acest stat nu permite intrarea cu gumă de mestecat, și a interzis folosirea acesteia încă din anii ‘60-’70. Așa că pentru un lucru atât de banal poți primi amendă, la fel și dacă nu tragi apa la toaletă și, evident, dacă arunci gunoi pe jos sau traversezi prin locuri nepermise. În plus, în unele destinații este strict interzisă hrănirea păsărilor, cum ar fi porumbeii care se strâng în pieţe.

5. Cel mai sigur este să ai numerar la tine

 

Dacă în Europa poți folosi cu încredere cardul de debit pentru cumpărături sau poți retrage bani de la bancomat fără să fi taxat cu comisioane mari, lucrurile se complică dacă mergi în destinații exotice. În multe țări din Asia sau Africa cardurile bancare europene nu sunt recunoscute de ATM-urile locale și astfel riști să n-ai cu ce să plăteşti. În plus, comisioanele pentru retrageri sunt atât de mari, încât trebuie să te bazezi pe cash. Cea mai sigură metodă este să schimbi lei în euro sau dolari la un curs valutar bun, iar la destinație să schimbi valuta în moneda locală.

 

6. În unele țări trebuie să faci dovadă că vei părăsi destinația

Este cazul țărilor din afara Europei, unde îți pot cere să arăți o rezervare de bilet de avion pentru părăsirea țării în numărul de zile maxim pe care le poți petrece la destinație. În unele țări nu trebuie să depăsești 15 zile, în alte ai voie să stai până la 30 de zile. Orice zi în plus este taxată cu o anumită sumă.

7. Asigurarea medicală de călătorie este salvarea ta

 

Oricând se poate întâmpla orice și nu neapărat din cauza ta. Așa că, în caz de accident, pentru care ai nevoie de spitalizare, o asigurare de sănătate pentru țara respectivă te scapă de cheltuieli de mii sau chiar zeci de mii de euro.

 

Acum poți călători fără griji. Când știi cele mai importante lucruri despre plecările în afara țării, te poți bucura în liniște de vacanțe în destinațiile tale preferate.

 

 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta