Direct la continutul paginii »

5 sfaturi pentru a-ți găsi un loc de muncă chiar dacă nu ai experiență

Poza stire '5 sfaturi pentru a-ți găsi un loc de muncă chiar dacă nu ai experiență '
04 August 2020 0 comentarii

 

Primele încercări de intra în câmpul muncii pot fi ușor frustrante, mai ales dacă una dintre condițiile de bază ale obținerii postului vizat este experiența anterioară pe aceeași poziție sau pe una similară. Este aproape imposibil pentru un proaspăt absolvent de facultate sau student să aibă experiența necesară pentru a se apropia măcar de exigențele angajatorului. Acestea fiind zise, este mai mult decât posibil să găsești un job, mai ales în categoria de locuri de muncă entry level. În cele ce urmează îți vom oferi câteva sfaturi care vizează exact acest aspect. 


Începe de jos 


Știu, aproape toți ne dorim să începem pe un post de manager și cu un salariu de 2000 de euro din prima luna de muncă, dar acest lucru este pur și simplu imposibil. Pentru a putea acumula experiența necesară și a crește în cadrul unei companii, de cele mai multe ori este necesar să începi cu nivelul de junior. Stai fără grijă, dacă ești bun la ceea ce faci, vei crește cu siguranță, mai ales dacă ai ales o companie de dimensiuni mai mici. Încearcă să găsești un job în domeniul pe care îl vizezi, sau cel puțin adiacent, ca tranziția să fie una fără probleme. Înscrie-te la un internshipUna dintre cele mai bune metode de a căpăta experiență și de a lucra în domeniul în care vrei să activezi pentru tot restul vieții este să aplici pentru un internship. Desigur, dacă găsești unul plătit înseamnă că ești de două ori câștigător. Nu te descuraja nici dacă nu vei fi plătit câteva luni. Investiția în viitorul tău va conta, mai ales că există o șansă reală de a rămâne în cadrul companiei dacă faci o treabă bună. Alcătuiește un CV de calitate 


Înțelegem, în momentul de față pur și simplu bate vântul prin secțiunea legată de experiență, deoarece practic nu ai făcut nimic notabil până acum. Totuși, dacă ai făcut parte din asociații care chiar au realizat ceva în facultate sau ai făcut voluntariat, categoric acesta este un punct în plus. Și dacă ai lucrat în domenii care nu au absolut nicio legătură cu job-ul actual, încearcă să faci o paralelă între cele două, pentru a demonstra că experiența este transferabilă și curba de învățare nu va fi atât de semnificativă. Poți atrage atenția unui angajator și prin ce completezi la secțiunea hobby-uri și interese.  


Micșorează-ți așteptările 


De multe ori atunci când vrei să începi un job într-un domeniu nou, mai ales dacă nu ai experiență în acea activitate, trebuie să înțelegi că și angajatorul își asumă un risc. Astfel, de cele mai multe ori va fi dispus să te angajeze, dar pe un salariu mai mic decât ai putea obține în cazul în care ai experiență în acel domeniu. În funcție de cât de importantă este pentru tine răsplata materială sau cât de mult îți place acel job, ai putea să accepți să lucrezi timp de câteva luni pe un salariu mai mic pentru a putea demonstra ce poți. Dacă după șase luni sau un an patronul nu este dispus la o renegociere, aspect pe care îl poți stabili de la momentul interviului, măcar vei fi acumulat experiență necesară în domeniul respectiv. Nu trebuie să te vinzi ieftin, dar în același timp trebuie să te bucuri de șansa de a învăța și a primi bani pentru asta. 


Folosește-te de rețeaua ta de conexiuni


Nu, nu îți sugerăm voalat să te folosești de pile, ci te încurajăm să anunți cât mai multe cunoștințe sau prieteni și colegi că îți cauți de muncă. Nu se știe niciodată prin ce concurs de împrejurări poți ajunge într-un job la care nici nu te gândeai. Profita la maximum și de persoanele pe care le cunoști și cu care ai lucrat, recomandările din partea lor ar putea să convingă un potențial angajator care pune mai mult preț pe abilitățile de muncă în echipă și seriozitate decât pe experiența. 


Un loc de muncă este foarte ușor de găsit în ziua de azi, așadar ai face bine să privești tot acest proces ca pe o experiență de învățare. Nu trebui să rămâi în primul job dacă nu-ți place. Cel puțin vei fi învățat mai multe despre tine și ce îți dorești. 


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta