Direct la continutul paginii »

5 lecții despre bani pe care orice persoană ar trebui să le știe până la 30 de ani

Poza stire '5 lecții despre bani pe care orice persoană ar trebui să le știe până la 30 de ani'
16 Octombrie 2020 0 comentarii

 

Relația pe care o avem cu banii ne afectează extrem de mult viața de adult. Indiferent de vârstă, este esențial să știm cum să gestionăm corect finanțele personale, să împărțim cheltuielile sau să facem investiții. Multe lucruri esențiale ar trebui învățate de pe băncile școlii astfel încât orice copil să se transforme într-un tânăr responsabil. Din păcate, majoritatea persoanelor iau contact cu educația financiară abia după ce comit anumite greșeli ce țin de banii proprii. Abia după vârsta de 20 de ani începem cu adevărat să învățăm lucruri și să umplem lacunele de la școală cu lecțiile din viața reală. Însă, până la 30 de ani trebuie deja să fim familiarizați cu subiectul finanțelor personale deoarece este o vârstă care aduce numeroase provocări. Iată câteva lecții despre bani pe care trebuie să le știi la 30 de ani:

1. Trăiește confortabil în limita bugetului tău

Gestionarea eficientă a banilor necesită organizare și disciplină. În jurul vârstei de 30 de ani, foarte mulți tineri au deja o familie sau anumite responsabilități. Încep să apară copii, dorința de a avea o casă sau de a dezvolta o afacere, iar pentru toate acestea ai nevoie de bani. Totuși, pentru a duce o viață lipsită de griji trebuie să știi cum să-ți ții cheltuielile în frâu. Mai precis, la 30 de ani este necesar să determini care sunt cheltuielile prioritare și ce costuri pot fi considerate simple capricii. La această vârstă e important să fi învățat  că primul lucru pe care trebuie să-l faci după ce încasezi salariul este să achiți cheltuielile obligatorii – rate lunare, utilități, chirie, transport și întreținere.

2. Învață să faci economii

Una dintre cele mai importante reguli financiare pe care trebuie să le cunoști la 30 de ani este aceea că trebuie să economisești bani lunar. Specialiștii în domeniu estimează că persoanele cu venituri medii pot pune deoparte 10-15% din salariu. Acest lucru nu ar trebui să aibă un impact major asupra stilului tău de viață dacă folosești un buget și ai în permanență o imagine de ansamblu asupra veniturilor și cheltuielilor tale. În mod ideal, 50% din câștigurile tale lunare ar trebui dedicate cheltuielilor obligatorii, 30% costurilor opționale și 20% economiilor. La această vârstă nu-ți mai permiți să cedezi foarte ușor tentațiilor și trebuie să deții cheia administrării corecte a banilor.

3. Îți trebuie întotdeauna un fond de urgență

Pe măsură ce înaintezi în vârstă nevoile tale financiare sunt mai complexe. Inevitabil, în viața oricărei persoane apar și lucruri neprevăzute care pun presiune pe buget. Poate fi vorba de o problemă medicală, defecțiuni la mașină, necesitatea înlocuirii unui aparat electrocasnic sau renovarea locuinței. Bineînțeles, poți aplica pentru un credit ifn oricând ai nevoie să-ți rezolvi anumite probleme urgente, dar gândește-te ca pe termen lung să-ți creezi și un fond de rezervă. Însă, ai în vedere faptul că fondul de urgență nu este același cu contul de economii, așa că asigură-te că poți pune bani deoparte de la o lună la alta pentru ambele obiective,.

4. Banii trebuie investiți

Un venit bun îți asigură confortul vieții zilnice, dar dacă îți permiți să economisești mai mult este bine să și investești banii puși deoparte. Pe lângă un fond de rezervă și o sumă economisită pentru “zile negre”, ia în calcul și investițiile ca să crești din punct de vedere financiar. Ai la dispoziție nenumărate variante, cum ar fi investiții în obligațiuni, imobiliare, depozite la termen, participarea la acțiuni sau achiziționarea anumitor terenuri. Chiar și demararea unui business se poate dovedi benefică, mai ales dacă ai o idee de afaceri extraordinară. Orice ai alege, cu siguranță vei câștiga mai mult dacă investești banii.

5. Ai nevoie de un plan de pensionare

Cel mai probabil, pentru mulți tineri viața abia începe la 30 de ani. Poate părea deplasat să te gândești la pensie, însă acum este momentul potrivit să iei în considerare acest lucru. Nu știi ce-ți rezervă viitorul și cât vei putea munci, iar dacă acum te bucuri de un câștig satisfăcător cel mai simplu ar fi să îți creezi un plan de pensionare care îți va prinde bine pe viitor.

 

Banii sunt importanți în viața oricărui om, dar dacă te afli la vârstA de 30 de ani trebuie să fii suficient de bine pregătit pentru a deține controlul asupra finanțelor personale. Ține cont de sfaturile prezentate mai sus și vei observa că, în timp, vei ajunge să te bucuri de satisfacții majore prin gestionarea câștigurilor lunare în mod înțelept.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta