Direct la continutul paginii »

5 beneficii ale jocului în aer liber

Poza stire '5 beneficii ale jocului în aer liber'
03 Iunie 2019 0 comentarii

 

Activitățile în aer liber au un rol esențial în creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Trăim într-o lume digitalizată și, din păcate, avansarea tehnologiei are efecte negative asupra celor mici. Televizorul, calculatorul, tableta sau smartphone-ul înlocuiesc jocurile și plimbările în parc. Copiii devin din ce în ce mai sedentari, retrași în propriul univers, fără posibilitatea de a căpăta abilitățile fundamentale pe care nu reușesc să și le însușească prin prisma dispozitivelor electronice. Gadget-urile reprezintă copilăria modernă, de aceea specialiștii atenționează cu privire la impactul pe care îl au asupra celor mici și recomandă mai degrabă activitățile din exterior. Iată care sunt cinci dintre numeroasele beneficii pe care le oferă jocul în afara casei:   

Dezvoltă aptitudinile sociale

Dobândirea abilităților sociale reprezintă un factor major în viața oricărui copil. Interacțiunea cu cei din jur este importantă pentru creșterea stimei și a încrederii în sine, legarea prieteniilor sau dezvoltarea emoțională. Jocurile în aer liber alături de alte persoane au un impact deosebit asupra comportamentului copilului. Acesta învață să lucreze în echipă, să coopereze, să gândească logic și să ia decizii într-un timp foarte scurt. Cel mic își amplifică capacitatea de a raționa, imaginația și creativitatea. În cadrul jocurilor, învață să își asume riscuri și responsabilități, creează strategii, găsește soluții și descoperă plăcerea pentru sport sau alte lucruri. Activitatea în aer liber reprezintă un puternic instrument de socializare și un remediu excelent pentru relaxare.   

Stimulează creativitatea

În natură, prichindeii au la dispoziție o mulțime de obiecte pe care să le exploreze. Încurajându-l pe cel mic să petreacă mai mult timp în aer liber sau la jocuri cu prietenii în parc, îl vei ajuta să își dezvolte mai bine creativitatea. Astfel, este stimulată individualitatea copilului, acest lucru făcându-l ca în viitor să fie mult mai independent, inventiv și sensibil.

 

Micuții au nevoie de experiențe pentru a dobândi cunoștințe și a-ți găsi propria identitate. Explorând mediul înconjurător prin jocuri și activități diverse, vor reuși să deprindă abilități ce îi vor ajuta foarte mult în viitor. Cu toate că unii părinți consideră creativitatea specifică doar artiștilor, aceasta este piatra de temelie a ingeniozității fiecărui copil. Mai târziu, creativitatea va fi abilitatea principală prin intermediul căreia micuții de astăzi vor reuși să rezolve probleme complexe în viața de adult, să aibă o gândire bună și să profite de oportunitățile viitorului.

Întărește imunitatea

Sănătatea copiilor are foarte mult de câștigat din jocurile în aer liber. Înainte de orice, activitățile exterioare îi stimulează celui mic plăcerea pentru diferite tipuri de sport. Efortul fizic depus contribuie la creșterea lui armonioasă, îl ajută să își dezvolte musculatura și oase puternice. Vitamina D pe care o absorb de la soare este vitală pentru organismul lor, în lipsa ei existând riscul de rahitism.

Obezitatea și supraponderabilitatea sunt evitate dacă cei mici au parte de activități zilnice care țin la distanță îngrășarea rapidă. Sistemul imunitar este dezvoltat atunci când copii sunt introduși în comunitate și iau contact cu diverși agenți patogeni. De asemenea, activitatea fizică stimulează circulația și, implicit, celulele care alcătuiesc sistemul imunitar.

Aduce bucurie

Jocurile în aer liber contribuie la bunăstarea celor mici. Aceștia vor fi mai fericiți și mai liniștiți, se vor putea odihni mai bine și vor beneficia de o atitudine mentală pozitivă. Pentru a îmbunătăți starea de spirit a copiilor, oferă-le jucării de exterior de cea mai bună calitate. Atunci când nu are prea mulți prieteni prin apropiere, cel mic trebuie stimulat să se joace afară și să scape de energia acumulată. În funcție de vârsta sa, poți alege jucării care să îl inspire și să îl ajute să nu se plictisească prea ușor. De cele mai multe ori, articolele pentru exterior au un risc mai mic decât cele din casă. Astfel, cel mic învață cum să își depășească granițele, să exploreze lucruri noi și să evalueze riscurile, fără a fi ghidat de un adult.

Facilitează învățarea

Jocul constant în natură ajută copii să își dezvolte abilitățile de învățare. Studiile au demonstrat că micuții care fac mișcare în aer liber se concentrează mai bine și au rezultate școlare mai bune. Aceștia învață într-un mod distractiv să rețină informații noi și să gândească logic. Memoria are de câștigat în urma activităților relaxante pe care copiii le desfășoară în natură, iar experiențele multi-senzoriale au un rol semnificativ în dezvoltarea creierului.

Rolul educativ al jocurilor în aer liber este nelimitat, așa că este recomandat ca cel mic să petreacă mult timp în afara casei. În natură, copilul va deveni un adevărat explorator și va fi încrezător să descopere lucruri esențiale pentru sănătatea, educația și siguranța lui.

 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta